Blog

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Blog

Technologii tepelných čerpadel vzduch-voda známe do posledního šroubku. Náš blog je plný tipů, rad a návodů, které se vám budou jistě hodit.

Optimizér zvýší výkon fotovoltaiky a prodlouží životnost celého systému

Zastínění panelů. Jestli s kamarády a známými sdílíte své zkušenosti s fungováním fotovoltaické elektrárny, tak jste na toto téma už určitě narazili. Stačí trochu vyšší komín, nevhodně umístěná satelitní anténa nebo třeba hodně vysoký strom a výkon celé vaší fotovoltaiky se může kvůli zastínění jen jednoho jediného panelu výrazně snížit. My máme jednoduché řešení. A navíc ho instalujeme úplně automaticky a v rámci dohodnuté ceny.



Baterie pro fotovoltaiku vám zajistí soběstačnost i efektivní využití energie

Fotovoltaické systémy na střechách se v posledních letech staly symbolem přechodu na obnovitelné zdroje energií. Ať už jste **majitelem domu**, který sní o úsporách a nezávislosti na energetické síti nebo **podnikatelem** hledajícím udržitelné řešení pro svůj provoz, fotovoltaika nabízí lákavé výhody. Využít naplno je můžete i díky promyšlenému výběru baterií. A právě na ně se tentokrát zaměříme.



Nová zelená úsporám zpřísňuje pravidla. Fotovoltaiku nejvíce podpoří se zateplením

Už od poloviny února mění své podmínky jeden z největších dotačních programů - Nová zelená úsporám. Změny se dotknou fotovoltaik i tepelných čerpadel. Stále můžete získat až 200 tisíc korun. Pravidla se ale zpřísňují.



Zkombinovali jsme bojler s výměníkem. Nová nádoba šetří místo i energii

V novostavbách i starších rodinných domech je potřeba ušetřit každý m2 technického zázemí. Přednost má prostě bydlení. Při instalaci tepelných čerpadel jsme tak naráželi na nedostatek místa pro bojlery a akumulační nádoby. Dali jsme proto hlavy dohromady s našimi výrobci a výsledkem je nová kombinovaná nádoba TnG – Air Kombi. Jaké výhody vám přináší?



Bod bivalence: Když tepelné čerpadlo zapíná záložní zdroj

Teploty klesají hluboko pod nulu a vaše tepelné čerpadlo začíná spínat záložní zdroj. Není to ale důvod k panice. Je to normální. S mrazy totiž stoupají tepelné nároky domu a zároveň přirozeně klesá výkon čerpadla. Při pořizování zařízení ale promyslete jeho výkon tak, aby využívání záložního zdroje bylo potřeba co nejméně.



Termostat k tepelnému čerpadlu Tng-Air Hélios

Funkcemi nabitý termostat k tepelným čerpadlům Tng-Air Hélios s barevným dotykovým displejem, to je naše nejnovější inovace pro vás. Není náhoda, že jsme ho pojmenovali podle řeckého boha Hélia. Přináší do vašeho domova maximální tepelný komfort. Jaké jsou jeho přednosti?



Fotovoltaika v zimě

Podzim a zima přinášejí nové výzvy i příležitosti pro využití fotovoltaiky. Má smysl fotovoltaiku vypnout, jakmile se venku ochladí, sluneční paprsky už nemají takovou sílu, začne topná sezóna? Nikoli. Jak fotovoltaika v zimě funguje, jak ji v chladných měsících správně udržovat a co vám přinese v kombinaci s topným čerpadlem?



Jak správně topit tepelným čerpadlem?

Přemýšlíte, jak tepelné čerpadlo v nadcházející topné sezóně co nejlépe využít? Máme pro vás 4 osvědčené tipy, jak správně topit tepelným čerpadlem a ušetřit na energiích.



Fotovoltaika pro firmy: Energie ze slunce pro vaše podnikání

Když se řekne solární panel, lidé si často představí rodinný dům, který těží z výhod sluneční energie. Fotovoltaika výhody přináší také všem firmám, které mají nějakou elektrickou spotřebu. Není to jen zelený krok k ochraně životního prostředí – díky fotovoltaice vaše firma ušetří. Čtěte dál a zjistěte, jaké výhody fotovoltaika vaší firmě přinese, i jak na její instalaci získat dotace.



Zkušenosti s tepelným čerpadlem: kde tepelné čerpadlo koupit?

Už jste se rozhodli, že tepelné čerpadlo koupíte. Teď už zbývá „jen“ vybrat od koho. Jak poznat toho správného dodavatele, který vám poskytne kvalitní produkt i službu? Řada lidí s tepelnými čerpadli získala negativní zkušenost, protože se nechali napálit. Loni jsme slyšeli až příliš smutných příběhů o nově vzniklých firmách, které to s klienty nemyslely vážně. Zanedlouho zkrachovaly a své klienty nechaly na holičkách. My vám teď prozradíme, čeho se při výběru dodavatele tepelného čerpadla vyvarovat.



Tepelné čerpadlo = luxusní klimatizace?

„Tuhle značku si nevybírejte, prodávají předělané klimatizace,“ povídá obchodní zástupce a vy dost možná přikyvujete. Tak se dnes pojďme se podívat na tom, v čem ten rozdíl mezi tepelným čerpadlem a klimatizací vlastně vězí. A čtěte až do konce, nejspíš vás dost překvapí.



Ohřev vody fotovoltaikou: slunce ohřívá, vy šetříte | TnG-Air

Zvažujete instalaci fotovoltaického systému a snažíte se mimo jiné přijít i na to, jak využít přebytečnou energii, kterou váš systém vyrobí? Tak to jste tu správně. Dnes se podíváme na to, jak použít solární energii nejen na pokrytí spotřeby elektřiny, ale i k ohřevu vody.



Na co si dát pozor, když měníte plynový kotel za tepelné čerpadlo?

Zvažujete výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo? Tak už neváhejte. Snížíte výdaje, ekologickou stopu, zbavíte se závislosti na ruském plynu a ještě dostanete dotaci. Jak moc ušetříte a kde by mohl být háček?



Tepelné čerpadlo: je důležitější COP nebo SCOP?

Přáli jste si někdy, když vám v zimě mrzly nohy i ruce, proměnit studený vzduch v útulné teplo? Přesně to umí tepelné čerpadlo. Vybrat ho správně ale není záležitost na jedno odpoledne. A jestli byste měli znát význam alespoň 2 z nich, jsou to COP a SCOP. Oba jsou důležité a otázka je nasnadě: podle kterého z nich se řídit?



Ohřev vody tepelným čerpadlem? Neváhejte, vyplatí se!

V dnešní době šetří každý energie, jak se dá. A hned po vytápění je to právě ohřev vody, co vám z rodinného rozpočtu ukrajuje nemalou finanční částku. Řešení je nasnadě – ohřev vody tepelným čerpadlem je jedním z těch nejekonomičtějších, protože jak je známo, čerpadlo využívá energii ze vzduchu a ten vám jen tak nikdo nezpoplatní.



Tepelné čerpadlo pro rodinný dům: levné a šetrné vytápění

Teplo domova s minimálními náklady a kdykoliv si vzpomenete? Bez nutnosti někde skladovat topivo, přikládat, špinit se, nebo počítat s tím, že až se vrátíte z víkendu u příbuzných, bude doma jako v mrazírně? To všechno dělá z tepelného čerpadla pro rodinný dům výhodnou investici. A jestli byl někdy pravý čas vyměnit plynový nebo elektrický kotel za nějaký efektivnější způsob vytápění, je to právě teď.



Jak zvýšit životnost tepelného čerpadla: tipy a triky

Tepelná čerpadla jsou ekologická a efektivní alternativa k tradičním zdrojům tepla. Protože nejsou z nejlevnějších, každého zajímá, jak dlouho vydrží sloužit. Pojďme se podívat na faktory ovlivňující životnost tepelných čerpadel a na to, jak se o ně správně starat, aby vám vydržela co nejdéle.



Tepelné čerpadlo do nezatepleného domu: risk nebo výhoda?

Tepelná čerpadla odvádí svoji práci nejen v novostavbách, ale i starších a nezateplených domech. Jako vlastník takového domu jen musíte počítat s tím, že má svá specifika. Pojďme se na to podívat blíž.



Tepelné čerpadlo v bytě jako alternativa drahého vytápění

Tepelná čerpadla vzduch-voda jsou ideálním způsobem vytápění pro rodinný dům. O tom žádná. Jak je to ale s pořízením tepelného čerpadla do bytu? Jaké jsou výhody a co si dát pozor?



Fotovoltaický ohřev vody? Za málo peněz dostanete hodně muziky

Co v běžné domácnosti spolkne nejvíc peněz za energie? Topení a ohřev vody. S tím prvním vám pomůže tepelné čerpadlo a o to druhé se postará FVE. Jak na fotovoltaický ohřev vody?



Jaká je účinnost tepelného čerpadla vzduch-voda, když je pod nulou?

Tepelné čerpadlo typu vzduch-voda pracuje tak, že odebírá teplo z okolního vzduchu. Nabízí se proto otázka, jak dobře zařízení pracuje, když venkovní teploty klesnou pod nulu. A je na místě se bát namrzání?



Jak funguje tepelné čerpadlo vzduch-voda? Poslechněte si odborníky

Zajímá vás, na jakém principu funguje tepelné čerpadlo? Tak to jste tu správně, jako výrobce českých tepelných čerpadel vám uděláme malý exkurz. Tuto technologii známe do posledního šroubku.



Jak připravit stavbu na instalaci tepelného čerpadla vzduch-voda

Ať už se chystáte vytápět tepelným čerpadlem typu vzduch-voda novostavbu nebo dům, co už vám nějaké ty roky říká pane, je to skvělý volba. Je libo pár stavařských tipů, jak předpřipravit pozemek a technickou místnost na instalaci tepelného čerpadla? Tak metr do ruky a jdeme na to.



Víte, jak si vypočítat spotřebu tepelného čerpadla?

Nebudeme se ptát, jestli se vás dotklo zdražení energií, protože jsme ho pocítili úplně všichni. Čeká nás těžká zima a můžeme jen doufat, že bude jen jedna. Domácnosti hledají levnější způsoby vytápění, což se projevuje i rostoucím zájmem o tepelná čerpadla. Jestli hledáte způsob, jak zjistit spotřebu tepelného čerpadla a chcete vědět, kolik ušetříte, jste tu správně.



Potřebujete kvalitní tepelné čerpadlo vzduch-voda? To jste tu správně

Pusťte starosti s vytápěním a rostoucími cenami energií z hlavy. TnG-Air je český výrobce tepelných čerpadel vzduch voda, na které poskytuje 10 letou záruku.



Rady a tipy, jak snížit hlučnost tepelného čerpadla

Tisíc lidí, tisíc názorů a to platí i na hlučnost tepelného čerpadla. Jak ji snížit? Co si pohlídat a proč se nespoléhat na videa na youtube?



Kam umístit tepelné čerpadlo, aby nehlučelo

Je to záležitost, která se často řeší a ve které se také často chybuje. Takže jak a kam umístit tepelné čerpadlo, aby příliš nehučelo a dlouho vydrželo?



Co s tepelným čerpadlem v létě? Ohřeje vodu v bazénu i koupelně

Prázdniny jsou za rohem, sluníčko pálí a vy přemýšlíte, jestli teď naordinovat dovolenou i tepelnému čerpadlu? Tak ještě než ho vypnete, přečtěte si, co všechno tepelné čerpadlo v létě ohřeje nebo i ochladí.



Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Jeden z nejčastějších mýtů kolem tepelných čerpadel se týká právě vytápění starých, nezateplených domů se starými radiátory. Má cenu do starého domu instalovat tepelné čerpadlo? Ano, má. Dokonce tam odvede větší službu než v novostavbě. A my vám řekneme proč.



Zdražení energií dělá z fotovoltaiky pro firmy výhodnou investici

Výdaje za energie jsou významnou součástí nákladů na provoz firem. Jen vytápění, vzduchotechnika a klimatizace podle odhadů spolknou v kancelářských budovách ročně 40 % energií. Průmyslové firmy jsou na dodávkách elektrické energie přímo závislé a teď… teď je na čase na nevyužívané střechy skladových prostor a hal nechat nainstalovat fotovoltaické panely. Fotovoltaika pro firmy teď zažívá boom. Vždyť je to investice, který se vám vrátí.



Vyplatí se vám tepelné čerpadlo vzduch-voda?

Tepelné čerpadlo by teď chtěl každý. Tohle byla trochu nadsázka, ale je pravda, že teď zaznamenáváme o tepelná čerpadla vzduch–voda enormní zájem. Lidé chtějí ekologicky a hlavně levněji topit a ohřívat teplou užitkovou vodu. Víte ale, na co při výběru tepelného čerpadla myslet a co si pohlídat ještě před tím, než pošlete poptávku konkrétní firmě?



Dotace na tepelné čerpadlo v novostavbě a energetická náročnost budovy

Od roku 2020 musí být všechny novostavby v České republice navržené jako budovy s téměř nulovou spotřebou energie. A energie na jejich provoz by měla pocházet z obnovitelných zdrojů. Tím se dostáváme právě k tepelným čerpadlům a fotovoltaickým elektrárnám, protože jejich kombinace je jedním z nejlepších způsobů, jak splnit předpisy a snížit energetickou náročnost budovy. A k tomu, aby váš sen o vlastním bydlení nezůstal jen na papíře, pomůžou dotace (nejen na tepelné čerpadlo) pro novostavby. Proč se to děje? Co to znamená pro obyčejné lidi a jak souvisí tepelné čerpadlo a uhlíková stopa? To si přečtěte v článku.



Fotovoltaika s tepelným čerpadlem – krok směrem k soběstačnosti

Na první dobrou vás možná napadlo, že k sobě kombinace tepelné čerpadlo + fotovoltaika tak úplně neladí. Fotovoltaika přece nejvíc energie vyrobí v létě, ale vy potřebujete vytápět tepelným čerpadlem hlavně v zimě. Tento článek vám možná otevře oči.



Čeká vás výměna starého kotle? Máme řešení! Tepelné čerpadlo

Máte doma starší kotel na tuhá paliva a přemýšlíte, jestli patříte mezi ty, kterých se týká povinná výměna kotle? Zákon o ochraně ovzduší zakazuje používání všech kotlů 1. a 2. emisní třídy od září 2024. Vláda totiž v dubnu 2022 posunula termín zákazu provozu starých neekologických kotlů o 2 roky, aby ulehčila domácnostem zatíženým inflací a růstem cen energií. Přesto platí, že pokud zákaz porušíte, riskujete až padesáti tisícový poplatek za užívání neekologického kotle.



Na zelené vlně 2022 - dotace na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku

Na podzim loňského roku došlo k aktualizaci dotačního programu Nová zelená úsporám a tyto změny se významně dotkly právě i oblasti fotovoltaiky a tepelných čerpadel. V říjnu byl program rozšířen na bytové domy a nově nabízí bonusy pro ty, kteří se rozhodnou vzít úsporu útokem a zkombinují více opatření dohromady. Je načase se na dotace podívat pořádně.



Krok ke svobodě: Soběstačnost na energetických sítích s FVE

Využijte sílu slunce ve svůj prospěch a získejte energetickou nezávislost díky FVE od TnG-Air. Chcete vědět, v čem je naše technologie IPP jiná?



Složité ovládání tepelného čerpadla? Zvládne to i vaše babička

V TnG-Air se specializujeme na tepelná čerpadla voda-vzduch a snažíme se, aby bylo naše zařízení u vás doma spíš jako dobrý sluha, než stroj, kterému nerozumíte, a proto na něj raději vůbec nesaháte. Proto máme menu a veškeré nastavení v českém jazyce (vždyť jsme čeští výrobci) a za ta léta, kdy tepelná čerpadla vyvíjíme, vyrábíme, montujeme a servisujeme, jsme si na široké škále věkových skupin ověřili, že ovládat tepelné čerpadlo zvládne každý. Od mladých dospělých po důchodce.



Jak vybrat tepelné čerpadlo? 7 parametrů, na které se zaměřit

Tepelné čerpadlo jsou v dnešní době jedním z nejlevnějších a nejekologičtějších způsobů vytápění, protože využívá volně dostupné energetické zdroje (vodu, vzduch nebo zemi). Řešíte, jak vybrat tepelné čerpadlo, aby přesně vyhovovalo vašim požadavkům a nenechalo vás ve štychu, až začne opravdu mrznout? Pojďme si projít 7 parametrů, které byste si měli při výběru tepelného čerpadla hlídat a srovnat.



Proč si pořídit české tepelné čerpadlo v zimě 2021/2022? Ušetříte!

Následující zima prý bude těžká a podepsalo se na tom především zdražení energií a rekordní míra inflace. Možná vás to překvapí, ale instalací českého tepelného čerpadla nejen, že výrazně ušetříte náklady na elektrickou energii, ale také snížíte svoji prvotní investici.



Vysoké ceny energií zkracují návratnost fotovoltaických elektráren

Během roku se ceny elektrické energie na burze zdvojnásobily, což pocítil každý z nás. A mnozí, kteří dosud o FVE jen přemýšleli, začali zjišťovat, jestli se jim investice do vlastní energie vyplatí. A kratší návratnost fotovoltaické elektrárny rozhodně mluví PRO.



Pro vytápění tepelným čerpadlem není žádná budova dost velká

Ceny energií rostou raketovou rychlostí a jsou druhou nejvyšší položkou v nákladech většiny firem. A čím větší objekt, tím větší jsou i náklady na jeho vytápění, ale zákonitě i vyšší úspora po instalaci tepelného čerpadla. V porovnání s jinými způsoby topení je vytápění tepelným čerpadlem mnohonásobně účinnější a tím pádem i výhodnější.



Jak vypadá opravdová záruka a servis tepelných čerpadel

Pořízení tepelného čerpadla s sebou přináší mnohé výhody – teplo kdykoli si vzpomenete, nízké náklady, šetrnost k životnímu prostředí. Ale pořád ve vás hlodá ten malý červíček pochyb. Co když se zařízení porouchá? A co když zrovna ve chvíli, kdy bude venku mínus deset a doma s manželkou dvě malé děti? Bude k zastižení někdo, kdo zvádne servis tepelného čerpadla?



Vy prodáte, my se staráme

Prodáváte tepelná čerpadla od prověřených dodavatelů, ale čas, který byste rádi věnovali obchodu, trávíte montáží zařízení a servisováním? Chcete prodávat kvalitní a nejlépe česká tepelná čerpadla a něco na tom vydělat?



Co je kaskáda tepelných čerpadel

Kam se hodí kaskádová tepelná čerpadla, nebo také kaskáda tepelných čerpadel? Všude tam, kde je jedno čerpadlo málo. Ideálním kandidátem pro zapojení několika čerpadel do jednoho tepelného systému jsou třeba jako penziony, hotely nebo továrny. Zkrátka větší budovy s požadavkem na vyšší výkon, který jedno čerpadlo neutáhne.



Jaká je úspora s tepelným čerpadlem?

Teplo v obývacím pokoji nebo v jídelně na přání, kdykoliv si vzpomenete. Třeba po cestě z práce. Teplá voda v bojleru 24/7. Tohle všechno vás čeká, pokud zainvestujete do tepelného čerpadla. A aby toho nebylo málo, náklady vás budou stát až povážlivě málo. Úspora s tepelným čerpadlem zkrátka stojí za pozornost.



Ovládání tepelného čerpadla zvládnete levou zadní

Pár kliknutí a chvíle strpení. Přesně takto vypadá „práce“ s vytápěním rodinného domu, pokud máte k dispozici tepelné čerpadlo. Když si k vysoké účinnosti a nízké ceně za provoz přidáte snadné ovládání, stává se z tepelného čerpadla řešení, které prostě chcete. Díky staré dobré fyzice a užitečné moderní technologii můžete mít doma příjemně teplo kdykoliv si přejete.



Jaká je návratnost tepelného čerpadla

Ještě lepší investice, než si myslíte. Proč „ano“ tepelnému čerpadlu neodkládat?

Elektřina je drahá a bude ještě dražší, na plyn řada lidí nahlíží jako na „nejistý“ zdroj. A palivové dřevo? To jde pro pro jistotu nahoru taky. Pořízení technologií jako je tepelné čerpadlo nebo vlastní fotovoltaická elektrárna tak můžete do pár let zhodnotit jako nanejvýš strategický krok.

Žádné zázraky, prostá fyzika: návratnost tepelného čerpadla v číslech

Celoroční topení – případně chlazení – bez starostí korunované tím, že návratnost tepelného čerpadla vzduch voda je pět až šest let. (Tedy co se týká těc...



Jak na výběr tepelného čerpadla

Technické vymoženosti dneška jsou mimo fakta obvykle obestřené také škálou polopravd i úplných lží. Co se týká tepelných čerpadel, omylů se s nimi pojí celá řada. Snad každý, kdo se tento způsob vytápění zajímal, se už alespoň s některými z nich setkal. Podle čeho a jak vybrat tepelné čerpadlo, aby splnilo vaše očekávání? Vědět, čemu věřit a nad čím s klidem mávnout rukou, vám může pomoci.